כיצד להשתמש בסכין סנטוקו?
אוהבים לחתוך במטבח? לקצץ? לפרוס דברים בצורה חלקה ומהירה? אם כך חשוב שתכירו את סכין המטבח היפנית המכונה סכין סנטוקו. השם מתורגם ל"שלוש סגולות", המתייחס ליכולתו לחתוך, לחתוך לקוביות ולקצוץ. מדובר על אחת הסכינים המדהימות והפרקטיות ביותר שיש עם יכולות להתמודד עם בשר, דגים או ירקות. הסכין הזו יכולה לעשות הכל, ומכאן שמה. כלומר אם אתם בקטע של לקנות סכין אחת שהיא רב תכליתית למטבח שלכם אז זו הסכין.

כיצד להשתמש בסנטוקו כמו שף?
ראשית, היא מספיק ארוכה כדי להתמודד עם כל עבודה במטבח, אך לא ארוכה מדי כך שתפריע לעבודה השוטפת. שנית, הגובה של הלהב הופך אותה למושלמת לקיצוץ ירקות גדולים ולא צריך לדאוג להכניס את פרקי האצבעות לתוך קרש החיתוך שלך כדי למנוע חתכים. החזקת הסכין בדרך הנכונה מעניקה יציבות ושליטה מירביות בזמן החיתוך. זו הסיבה שניתן למצוא סכין זו כמעט בכל מקום שיש בו שפים מבר מקומי ועד רשת מזון מקצועית. אז מהי הדרך הנכונה לאחוז בסכין? השתמשו באצבע ובאגודל כדי לצבוט בעדינות את הלהב כששאר האצבעות אוחזות בידית.
למרות שקצה החיתוך של סכין הסנטוקו שטוח יחסית, העיקול גדל ככל שהוא מתקרב לקצה מה שמתאים בצורה מושלמת לביצוע של תנועת החלקה עדינה קדימה ומשיכה לאחור, מה שמאפשר לפרוס פרוסות דקות של כל מה שחותכים כמו מנדולינה אנושית!
החלק השטוח של הלהב מספק יתרונות משלו – בשל המגע הרב יחסית עם קרש החיתוך, אז החתך מאוד נקי בין אם פורסים או חותכים לקוביות. לא צריך לדאוג ממה שנקרא "אפקט האקורדיון" שבו כל החלקים עדיין מחוברים באמצעות קרום זעיר שלא נחתך עד הסוף על ידי הסכין. היופי הוא שאפשר להמשיך ולחתוך את אותן פרוסות ולקצץ אותן לגפרורים קטנטנים, ואז לקחת את הגפרורים ולחתוך אותם לקוביות אפילו יותר דק.
טכניקת הזזה זו מאפשרת לא רק חתכים יפים ונקיים, אלא שהיא גם קלה יותר לביצוע ושומרת על החוד של קצה הסכין מה שאומר שהסכין ישמר יותר לאורך שנים. ניתן להוסיף לתנועת ההחלקה גם מעט נדנוד או נענוע על מנת להשיג חיתוך מעט אחר.
נדנוד זה מתאים לדוגמא לטחינת עשבי תיבול, ניתן פשוט לנענע בעדינות את הלהב דרך ערימת הפטרוזיליה אך לא ללחוץ על הסכין חזק מדי אל תוך קרש החיתוך כדי לא לפגום בלהב.